Koło Kulinarne „Akademia Młodych Kucharzy”

Pragniemy poinformować, że w naszej szkole swoją działalność rozpoczęło już Koło Kulinarne, na które uczęszczają uczniowie klasy trzeciej. Niniejsza innowacja pedagogiczna ma na celu szerzenie wiedzy na temat zdrowia i kształcenie nawyków prozdrowotnych. Ponadto, uczniowie mogą rozwijać zainteresowania kulinarne poprzez naukę przyrządzania prostych i zdrowych posiłków.

Jak dotąd, uczniowie stworzyli już listę przyborów kuchennych potrzebnych do zajęć, a także zostali poznali piramidę żywienia. Ponadto, nauczyciel zapoznał uczniów z tematem sezonowości w kuchni i sposobem przechowywania żywności.

Uczniowie odczytywali przepisy kulinarne na wykorzystanie jesiennych owoców. Wykorzystali w tym celu informacje zawarte w książkach kucharskich i blogach internetowych. Wspólnie zdecydowano o wykorzystaniu owoców z przydomowych drzew i zamknięciu ich w słoiki. Tak więc, zaczęliśmy prawdziwą przygodę z przetworami! Nie tylko śliwki wpadły w kompot! Gruszki pływają już swobodnie w słodkim syropie, a jabłka zostały poddane procesowi tworzenia naturalnego octu.

Młodzi Kucharze są bardzo zaangażowani. Koło Kulinarne to zajęcia pozalekcyjne, które pozwalają nie tylko rozwijać talenty uczniów, ale także integrować zespół klasowy.

Ewa Mierzwa

WIĘCEJ ZDJĘĆ …