Dzieci spędzają w szkole dużo czasu, który jest wypełniony nie tylko nauką, przyswajaniem nowych treści, co wymaga koncentracji i skupienia, ale również zabawą w czasie przerw, czy aktywnością fizyczną na lekcjach w-f. Siłę i energię do sprostania tym wszystkim wyzwaniom daje śniadanie, które powinno być zdrowe, urozmaicone i przygotowane z naturalnych składników. Uczniowie klasy drugiej przygotowali dziś wspólnie drugie śniadanie. Był to koktajl mleczno- owocowy. Była to doskonała okazja do tego, aby przypomnieć o ważnej roli jaką pełni drugie śniadanie w codziennym jadłospisie, zwłaszcza najmłodszych dzieci. Jak już wszystkim wiadomo, najlepszą metodą uczenia się jest samodzielne działanie. Pozwala na zaspokojenie dziecięcej ciekawości, rozwija kreatywność, umożliwia zdobywanie nowych kompetencji. Ponadto, wpływa na budowanie poczucia własnej wartości i pewności siebie. Przygotowywanie klasowego śniadania i wspólna degustacja to doskonała lekcja wychowawcza. Przede wszystkim uświadamia dzieciom, że są ważną częścią klasowej społeczności. Zadanie zostało zrealizowane w ramach innowacji pedagogicznej „W zdrowym ciele, zdrowy duch”.
Wychowawca: Ewa Mierzwa