W miniony piątek „Akademia Młodych Kucharzy” zrealizowała zajęcia związane z tematyką świąteczną. Uczniowie utrwalili wiadomości na temat zwyczajów wielkanocnych. Na zajęciach
omówiono co powinno znaleźć się w koszyczku świątecznym. Zwrócono uwagę na
tradycje naszego regionu. Uczniowie poznali pojęcie „gomółek” oraz zostali
zapoznani ze sposobem ich wykonania.
Ponadto, dzieci samodzielnie upiekły słodkie babeczki
i ozdobiły cukrowe baranki, a wszystko po to, by za niedługo umieścić to w
koszyczkach wielkanocnych i poświęcić wraz z innymi produktami. Było dość
pracowicie, ale jak zwykle – bardzo entuzjastycznie!
W związku ze zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy Koło
Kulinarne „Akademia Młodych Kucharzy” wraz z nauczycielem prowadzącym składa wszystkim
najszczersze życzenia. Życzymy wszystkim, aby te święta przepełnione były zdrowiem,
radością i błogosławieństwem od zmartwychwstałego Jezusa!
Prowadząca: Ewa Mierzwa